Ali Babacan: Suriyelileri göndereceğiz

Türkiye’de bulununan Suriyeli sığınmacıların ülkelerine gönderilip gönderilemeyeceği, kamuoyunun gündemine oluşturdu.

Özellikle sığınmacıların durumu seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte muhalefet kanadında seçim vaadine dönüştürülüp “Suriyelileri göndereceğiz” açıklamalarını beraberinde getirdi

6’lı masada Suriyeli tartışması

Suriyeli sığınmacıların gönderilmesini ise özellikle CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu 6’lı masa olarak “İktidar olduğumuzda ilk iş Suriyelileri Suriye’ye göndereceğiz” ifadelerine masanın diğer ortağı DEVA Partisi Lideri Ali Babacan, sert tepki göstermişti.

“Yapamazsınız…”

Babacan, bazı partiler “Suriyelilerin hepsini oy için göndereceğiz diyecekler ama yapamayacaklar” diyerek “Bunun popülizminin yapılacağını da biz biliyoruz. Şimdi seçimlere doğru giderken bazı partiler çıkacak, ‘Bize oy verin, bunların hepsini göndereceğiz’ diyecekler. Ama yapamayacaklar. Biz gerçekçiyiz.” ifadelerini kullandı.


“İktidara geldiğimzide yollayacağız”

Ancak geçtiğimiz gün Babacan yapmış olduğu açıklamalarda geri adım attı. Babacan Suriyelilerin geçici koruma statülerine son verilerek Türkiye’den belirli bir süre içinde gönderilmeleri için politika izleyeceklerini açıklayarak “Ülkemizdeki Suriyelilerin, Suriye veya başta Avrupa ülkeleri olmak üzere diğer ülkelere gidebilmeleri için süreci işleteceğiz” dedi.

Koruma statülerine son vereceğiz

Suriyelilerin koruma statüsünü de kaldıracaklarını belirten Babacan “Suriyelilerin geçici koruma statülerine son vereceğiz. Geçici koruma statülerinin sonlanması üzerine, Suriyelilerin Türkiye’den belirli bir süre içerisinde ayrılması gerecek. Mağduriyete sebep olmaksızın güvenli ve onurlu bir dönüşü sağlayacağız. Suriyeliler ülkemizden ayrılana kadar Türkiye’deki ikamet, çalışma, eğitim ve sağlık hizmeti gibi konuları kural bazlı hâle getireceğiz.” ifadelerini kullandı.


Ali Babacan’dan Suriyeliler açıklaması: Gönderemezler

Ali Babacan: Suriyelileri göndermeye uluslararası hukuk izin vermez


Benzer Haberler