Arnavutluk Başbakanı: Türkiye Cumhurbaşkanı olmasaydı, aşılarımız olmayacaktı

Avusturya’da düzenlenen Alpbach Avrupa Forumu’ndaki AB’nin Jeopolitik Uyanışı konulu panelde konuşan Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, ülkesinin Avrupa’ya entegrasyonu, Türkiye’nin salgın dönemindeki rolü ve yardımı, Kosovalılara Avrupa vize serbestisi gibi birçok konuya değindi.

Fransa’nın yeni bir Avrupa siyasi topluluğu kurma fikrinin büyük bir potansiyele sahip olduğunu kaydeden Rama, Bazı tarihi meseleler için Avrupa Birliği de bazı tarihsel iddiaları olan bir devletin karşısında güçsüz bir grup ülkelere dönüşüyor. Tarihi iddialara karşı hiçbir şeyim yok ancak bu tarihi meseleler siyasiler tarafından iddia ediliyor. Eskiyi çözme şansı yok ancak yeni tarihi sorunlar yaratma şansı var.diye konuştu.

Kovid-19 salgını döneminde Türkiye’nin destek ve rolüne de değinen Rama, sözlerini şöyle sürdürdü:

Türkiye Cumhurbaşkanı olmasaydı, aşılarımız olmayacaktı”

Jeostrateji hakkında tartıştığımızda, Batı Balkanlar’a girmesine izin verilmemesi gereken üçüncü aktörlerden bahsediyoruz. Ancak ölüm kalım meselesi söz konusu olduğunda Batı Balkanlar’da birçok hayatı kurtaran Çin’dir, Rusya’dır ve Türkiye’dir. Türkiye Cumhurbaşkanı olmasaydı, aşılarımız olmayacaktı.


AB vize serbestisi konusunu değerlendirdi

Kosova vatandaşlarının AB vize serbestisi konusunda da değerlendirmelerde bulunan Rama, Kosova büyük güçler, demokratik güçler tarafından barbar bir rejimden kurtarıldı. Ama bilin bakalım? Barbar rejim altında onlar (Kosovalılar) Avrupa’da serbestçe dolaşabiliyordu. Kurtarıcılarla onlar rehine, serbestçe dolaşamıyorlar. Böylece özgür Kosova’da doğan ve şimdi yetişkin olan çocukların dedeleri Almanya’ya gidebilir, Avusturya’ya gelebilir ve çalışabilirlerdi. Kosova’ya vize serbestisi olmadığı için çocuklar hareket edemiyor. ifadelerini kullandı.

Benzer Haberler