İzmir’de haşemalı kadını havuza almayan şahıslar hapisle yargılanacak

İzmir’de 3 Ağustos günü yaşanan olayda, İstanbul Eyüp Sultan’da özel bir şirketin bilişim teknolojileri müdürü olarak çalışan Harun Çetin, Dikili’de bulunan firmasındaki işler nedeniyle 1 ay boyunca ilçede kalmak için siteden yazlık villa kiraladı.

Evin yanında bulunan ve tüm sitenin kullanımına açık olan havuza, tesettür mayosu olarak bilinen haşema ile girmek isteyen Harun Çetin’in eşi Tuğçe Çetin, burada site yönetimi tarafından engellendi.

“Haşema ile havuza girmek yasak”

Haşema ile havuza girmenin site yönetim tarafından alınan karar ile yasaklandığını iddia eden kişiler, havuzun yanında bulunan ‘yasak tabelasını’ kanıt olarak gösterdi.

Kurul kararını görmek istedi, ‘Sen kimsin’ yanıtı aldı

Yaşanan olay üzerine konuyu site yönetimi ile konuşmak isteyip, alınan kararın insan hak ve özgürlüklerine aykırı olduğunu belirten Harun Çetin sitenin yönetim kurulu kararını görmek istedi.

Site yönetimi tarafından bu isteği de yerine getirilmeyen Harun Çetin, aldığı “Sen kimsin ki? Kat maliki değilsin, benim ortağım değilsin. Karar havuzun kenarındaki tabelada yazıyor” cevabı karşısında şaşkına döndü.

“Diğer kat malikleri gibi havuzdan yararlanma hakkım var”

Harun Çetin ise kiracı olduklarından site havuzundan diğer kat malikleri gibi yararlanma haklarının olduğunu, inancına uygun kıyafet giyme hürriyetinin olduğunu, ayrımcılık yapılmaması gerektiğini, buna karşı çıkmalarının özgürlüğe ve havuza giren diğer kişilerle olan eşitliğe engel teşkil ettiğini söyledi.

‘Nefret ve ayrımcılık’ suçlaması ile şikayet

Yaşanan olayın ardından sivil toplum kuruluşlarıyla temasa geçen Tuğçe ve eşi Harun Çetin, Dikili Cumhuriyet Başsavcılığına başvurarak site yönetim kurulu üyeleri hakkında “nefret ve ayrımcılık” suçlamasıyla şikayetçi oldu. İddianame kabul edildi Dikili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, olayla ilgili hazırlanan iddianame kabul edildi.

Kamera kayıtlarında kimliği belirlendi

İddianamede, ‘Site yönetimi tarafından herhangi bir bilimsel ve tıbbi gerçeklik barındırmamasına rağmen, sağlık açısından tehlike oluşturduğu bahanesiyle haşema ile havuza girilmesinin engellendiği ve bu karar dinsel boyutta toplumun bir kesimine karşı ayrımcılık amacı taşıdığının aşikar olduğu’ belirtildi.

Hazırlanan iddianamede, şüpheli H.G.’nin Doktorlar ve İşadamları sitesinin üyesi olmakla birlikte, dosya dahilinde bulunan video kaydındaki gözlüklü kişi olduğu ve müştekinin haşema ile havuza girmesine doğrudan sözlü müdahale ile engel olduğu, şüpheli M.D.’nin sitenin yönetim kurulu başkan yardımcısı olduğu, bununla birlikte şüpheli İ.Y.’nin ise site yönetim kurulu başkanı olduğu ve müştekinin haşema ile havuz girmesini hem doğrudan sözlü müdahalede bulunarak hem de hukuka aykırı amaç taşımasına rağmen alınan yönetim kurulu kararını uygulamak suretiyle engel oldukları kaydedildi.

1 yıldan 3 yıla hapis talebi

İddianamenin Dikili 1. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabulünün ardından, olayla ilgili şüpheliler H.G., M.D. ve İ.Y. hakkında, ‘Dil, ırk, milliyet, renk, cinsiyet, engellilik, siyasi düşünce, felsefi inanç, din veya mezhep farklılığından kaynaklanan nefret nedeniyle bir kişiye kamuya arz edilmiş olan bir taşınır veya taşınmaz malın satılmasını, devrini veya kiraya verilmesini, engelleme’ suçundan bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası talebi ile hakim karşısına çıkacaklar.

Olayla ilgili duruşma ise 8 Kasım 2022 günü gerçekleşecek.

Benzer Haberler