Nureddin Nebati: İcra ve haciz sorunları ile ilgili bir çözüm yolu hazırlığı var

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, NTV’de gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

“İki projeye çalışılıyor”

NTV’de Ahmet Ergin’in sorularını yanıtlayan Nureddin Nebati, Hükümetin önünde iki önemli proje olduğunu belirterek, dar gelirlileri ilgilendiren konularda üst üste atılan adımları ve destekleri dile getirdi.

Bakan Nebati, yaptığı açıklamalar içerisinde kendisine yöneltilen bir soruya cevaben, icra ve haciz sorunları ile ilgili bir çözüm yolu hazırlığı içinde olunduğunu ve çalışmaların tamamlandığında paylaşılacağını aktardı.

Dar gelirlilere yapılan destek 2022 yılında 145,6 milyar liraya çıktı

Bakan Nebati, 2022”de 1,6 milyar lira olarak yapılan desteklerin 2022 yılına gelindiğinde 145,6 milyar liraya çıkartıldığını vurguladı.

Sosyal konut projesi eylül ayında açıklanacak

Doğalgaz ve Elektirik desteği, kira düzenlemesi, ücretlerde iyileştirme ve sosyal konut projesini de aktadan Bakan Nebati, sosyal konut projesinin eylül ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacağını vurguladı.

Nebati, açıklamalarına ticari kredilerdeki sınır ve tahıl koridorundaki gelişmelere de değindi.

Ticari kredilere faiz sınırı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) sağlam adımlarla ilerlediğini belirten Bakan Nebati, Merkez Bankası’nın faiz adımları ile ticari kredilerin arasındaki makasının açıldığını ve son aldığı kararlarla üç ayaklı bir sistem geliştirdiğini belirtti. “Üretim, istihdam ve büyüme” olarak geliştirilen ekonomik sistemin bu şartlarda yürütüldüğünü anlattı. Dün itibari ile alınan kararların yansımalarının gerçekleştirdiği sistemi anlatan Bakan Nebati, “Hazinenin 2 ve 10 yıllık tahvil faizi 2 puandan fazla geriledi.” diyerek (ZK) menkul kıymet taleplerinin artırıldığını ortaya koydu.

Krediler amacına uygun kullanması için adımlar atılıyor

Bankaların tahvil almayı tercih ederse talebin nasıl karşılanacağı sorusuna da yanıt veren Bakan Nebati, kredilerinin faturalandırılarak amacına uygun olarak kullanılmasını sağlamak istediklerini ortaya koydu. Nebati, gerçekleştirilmezse kredilerin geri çekilmesine kadar uygulamaları devreye sokacaklarını aktardı.

“Hiç bir zaman sıkıntı yaşamadık, yaşanmayacak”

İyimserlik ve karamsarlık kavramlarının da altını çizen Bakan Nebati, “Türkiye’de sürekli bir tarih belirleniyor ve bu tarihlerde Türkiye’nin olumsuzluklar yaşanacağı söyleniyor ve öylesine acımasız rakamlar kullanıyorlar ki. Daha önce de Türkiye ödemeler dengesi ve cari açıkta hiç bir sorun yaşamadı ve yaşamayacak da. Yıllıklandırılmış cari açık 45 milyar dolar seviyesine geldi. İlk altı ayda 32 milyar dolarını karşıladık. Kalan 13 milyar doları Türkiye hiç bir sorun yaşamadan karşılar.” diyerek yapılan spekülasyonlara yanıt verdi.

(AYRINTILAR GELİYOR)

Benzer Haberler