Özel Harekat, enerji silahı eğitimi aldı

Türkiye’de güvenlik güçleri, uçak kaçırma olaylarına ve uçak yolculukları sırasında oluşabilecek terörist saldırılara karşı eğitim alıyor.

Bu kapsamda Emniyet’e bağlı Özel Harekat Başkanlığı’nın ilgili birimleri, enerji silahı konusunda düzenlenen eğitim programına katıldı.

Enerji silahı kullanımı eğitimi

Eğitim sırasında TASER 7 enerji silahı kullanımı ve taktiksel eğitim faaliyeti gerçekleştirildi.

Etkinlikte 5 gün, şüphelilerin TASER 7 kullanılarak uçak ve yolculara zarar vermeden etkisiz hale getirilmesine ilişkin teorik ve pratik sunumlar ile uygulamaları yapıldı.

Cihaz, mühimmat ve yedek parça hibe edildi

Katılım sağlayan personele uluslararası geçerliliği olan katılım belgeleri ve sertifikalar verildi.

Eğitim sonunda envantere katılması için belirli sayıda cihaz, mühimmat ve yedek parça Özel Harekat Başkanlığı’na hibe edildi.

Uçak içi operasyonda ateşli silah en son tercih

Güvenlik güçleri; dar ve kapalı alan içinde bulunan sistemlerin (elektronik, hidrolik ve benzeri) çok hassas ve kolayca zedelenebilir olması, dış ortamla basınç farkı, çok yakın mesafede yüzlerce yolcu bulunması dolayısıyla uçak içi kurtarma operasyonlarında ateşli silah kullanımını en son tercihlerden biri olarak görüyor.

Bu da güvenlik güçlerinin operasyonel anlamda yürütülmesi gerçekten çok zor ve hassas bir durumla karşı karşıya kalmasına yol açıyor.

Uçaktaki sistemlere zarar vermiyor

AXON ve TASER Cihazları Türkiye Temsilcisi ve Yetkili Distribütörü Ethan Hunter, TASER 7 enerji silahının güvenlik güçlerinin bu ihtiyaçlarına cevap verecek güçlü bir alternatif olduğunu söyledi.

Başta Airbus ve Boeing olmak üzere uçak üreticileriyle yapılan testlerde TASER cihazlarının uçak içinde kullanılması durumunda, uçağın elektronik, hidrolik sistemlerinin, kokpit cam ve aksamlarına zarar verilmediğinin ortaya konulduğunu dile getiren Hunter, yenilenen uçak modellerine göre de bu testlerin aralıksız devam ettiğini belirtti.

100’den fazla ülkede kullanılıyor

TASER cihazlarının 100’den fazla ülke güvenlik güçleri tarafından tercih edildiğini bildiren Hunter, 28 Mart 2003’te Atina’ya kaçırılan Türk Hava Yolları uçağındaki hava korsanının etkisiz hale getirilmesinde bu cihazların kullanıldığını ve kimsenin burnu kanamadan durumun kontrol altına alındığını ifade etti.

Birden fazla hedefe aynı anda yönelme imkanı

TASER enerji silahları ailesinin son üyesi olarak geliştirilen TASER 7, iki kartuş atma özelliğiyle kullanıcıya birden fazla hedefe aynı anda yönelme imkanı sağlıyor.

AA’nın haberine göre, kartuşlar 20 metre ilerleyebilse de enerji silahının etkili menzili 7,5 metreye ulaşıyor.

Pil, kartuş, gövde ve ekrandan oluşan TASER 7’ye, üretildiği andan itibaren yaptığı tüm işlemleri kayıt altına alması dolayısıyla “akıllı cihaz” da deniliyor.

Yetkisiz kullanımın önüne geçiliyor

Açma, kapama, ateşleme, hangi kartuşun ateşlendiği, kimin ateşlediği gibi bilgiler kaydediliyor. Cihaz, 36 bin kayıt yapabiliyor.

Cihazın pili şarj edilmek için şarj istasyonuna takıldığında tüm bu kayıtlar merkeze iletiliyor. Bu sayede “balistik kayıt altına alma” işlemleri kolaylaşıyor, yetkisiz kullanımın önüne geçiliyor.

Temas olduğu sürece akım veriyor

TASER 7, elektroşok cihazlarına benzetilse de önemli farklılıklar içeriyor. Elektroşok cihazları elektrik kıvılcımıyla yaratılan acıyla hedefi etkisiz hale getirmeyi amaçlıyor. Bu nedenle cihazın hedefe temas etmesi gerekiyor.

Temas sonucu hedefe elektrik akımı iletiliyor ve bu akımın sebep olduğu acıyla etkisizleştirme amaçlanıyor.

Elektroşok cihazlarının acı eşiği yüksek kişilerde hedefi etkisizleştirmek yerine agresifliği artırdığı belirtiliyor. Cihaz, temas olduğu sürece akım vermeye devam ediyor.

Uzun süreli enerji vermesi engelleniyor

TASER 7 ise şüpheliye atılan kartuşlar sayesinde geçici olarak nöromasküler etkisizleştirme sağlıyor. Beyinden kaslara giden sinirler bloke edilerek beynin kas gruplarını kontrolü engelleniyor.

Bu etkisizleştirme beşer saniyelik sürelerde gerçekleştiriliyor. Bu süre sonunda cihaz kendisini otomatik olarak kapatıyor, kullanıcının istemsizce uzun süreli enerji vermesini engelliyor.

Benzer Haberler