Papa Françis’ten emeklilik sinyali

Kanada’da 1800’lü yıllarda yerli halka yönelik insanlık dışı uygulamaların ortaya çıkması Hristiyan dünyasını karıştırdı.

Katolik dünyasının manevî başkanı ve Vatikan Devlet Lideri Papa Françis de yerli halktan özür dilemek için Kanada’ya gitti.

Tövbe haccına çıktı

Ziyaretini “tövbe haccı” olarak tanımlayan Papa, “Hristiyan tarafından işlenen kötülük için alçak gönüllülükle af diliyorum” dedi.

Papa’nın Kanada gezisi 6 günün akabinde sona erdi.

Kanada seyahatinin akabinde Roma’ya dönüş yolunda gazetecilere açıklamalarda bulunan Papa Françis, ’emeklilik’ ve ‘istifa’ iddialarına ait soruları yanıtladı.

‘Emekli olabilirim’ sinyali

Son aylarda sıhhat problemleri nedeniyle vazifesi bırakma ihtimali konuşulan Papa Francis, ‘istifayı şu an için bir ihtimal olarak görse de istifa etmeyi düşünmediğini’ söyledi.

Papa, “Bu kapı açık, bu da olağan bir seçenek fakat bugüne kadar bu kapıyı çalmadım. Bu seçeneği düşünme gereksinimi hissetmedim. Ancak bu, yarından sonraki gün bunu düşünmeye başlamayacağım manasına gelmiyor.” dedi.

Papa, misal istikametteki öteki bir soruya cevap verirken de, “Kenara çekilme mümkünlüğünü da düşünebilirim, doğrusu bu bir felaket değil. Papa’lar değişebilir, bunda bir sorun yok.” dedi.

Ölene kadar vazifede kalma geleneği bitti

Katolik Kilisesi önderi ve Vatikan devlet lideri pozisyonunda olan papaların ölene kadar vazifede kalma geleneği, yüzyıllar sonra 2013’te periyodun papası 16. Benedetto tarafından bozulmuştu.

“Fahri Papa” unvanını alan ve beyazlar giymekten vazgeçmeyen 95 yaşındaki emekli papa 16. Benedetto, hala Vatikan’da yaşamayı sürdürüyor.

Ağustos’ta her şey değişebilir

Öte yandan Papa Francesco, 27 Ağustos’ta 21 yeni kardinal atayacak.

Bu yeni kardinallerin 16’sı 80 yaş altında oldukları için mümkün bir yeni papa seçiminde oy hakkına sahip olacak.

Böylece, papa seçimine katılabilecek 132 kardinalden 83’ü Françis tarafından atanmış olacak.

Bu da bir sonraki papanın, Françis’in çizgisine yakın kardinaller tarafından belirlenmesi; hasebiyle Katolik Kilisesi idaresinin bu çizgide devam etmesi ihtimalini güçlendirecek.

Benzer Haberler