Samsun’da kenevir ipinden geleneksel ürünler üretiliyor

Kenevirin kullanım alanlarından birisi de tekstil ürünü yapımında kullanılması.

Kenevir geleneksel ürünlere dönüşüyor

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Samsun Meslek Yüksekokulu (MYO) El Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Coşkun Yanar, kenevir ipinden motifli hırka, gömlek, kravat, kilim, şapka ve çanta gibi ürünler üreterek geleneksel değerleri yaşatıyor.

Yanar, “Kenevirin Sırrı; Elyaftan Tezgâha Kültürel Yansımalar” adlı projeyle kenevir ipinden geleneksel çalışmalar yapıyor.

Vezirköprü ilçesine atölyeler kuruldu

Vezirköprü ilçesindeki kırsal mahallelerde kurulan atölyelerdeki kadın üreticilerin de destek verdiği proje ile kenevir ipliğinin kullanımının yeniden canlandırılması amaçlanıyor.

“Tüm kenevir ipliklerini ürün haline getirmek için çalışma yaptık”

Çalışmalar ve proje hakkında bilgi veren Coşkun Yanar, “Projemiz kapsamında mamul liften ürün haline kadar aşamaları ele aldık. Biz bulabildiğimiz tüm kenevir ipliklerini ürün haline getirmek için çalışmalar yaptık. Bunun yanında özellikle geleneksel yöntemle elde edilen iplikleri de bir değerlendirmeye aldık. Özellikle geleneksel yöntemle elde edilen kenevir iplikleri üzerinde çalışmalarımız var.

Geleneksel yöntemlerle iplik elde ettik

Geleneksel yöntemle elde ettiğimiz iplikler var. Bunları ürün haline getirdik. Bunun yanında yine fabrikalarda karışımlı kenevir ipliklerinden ürünler oluşturduk.”


“Amaç TEKNOFEST’te sergilemek

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal ise “Ondokuz Mayıs Üniversitesi olarak kenevirin hem endüstriyel bir ürüne dönüşmesini aynı zamanda da geleneksel değerlerimizi yaşatmasını hedefledik.” diyerek  amaçlarının çalışmayı entegre etmek suretiyle sergilemek ve TEKNOFEST’te görünür olmasını sağlamak olduğunu ifade etti.

Benzer Haberler