Tuz Gölü’nde flamingolara can suyu

Tüm dünyada yaşanan iklim değişiklikleri, kuraklığı tetiklemeye devam ediyor.

Yaşanan bu durumdan Konya’daki Koruma Bölgesi Tuz Gölü de nasibini aldı.

Göldeki iklim değişikliğine bağlı kuraklık nedeniyle flamingo ölümleri yaşandı.

Konuyla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı harekete geçti.

Bakan Murat Kurum’un talimatı ile flamingo ölümlerinin önüne geçmek için bir dizi önlem alındı.

Flamingolar için can suyu

Bakanlık, öncelikle flamingo yavrularının uçma ergenliğine erişinceye kadar, kuluçka bölgesinin susuz kalmaması için bölgeye tankerlerle su takviyesi yaptı.

Ardından kalıcı çözüme yönelik olarak borularla su aktarımı çalışmasına hız verdi. Bilim insanlarından da görüş alan Bakanlık, bölgeye yakın Gölyazı Mahallesi’ndeki su kaynağından 4 kilometrelik borular döşeyerek flamingolara can suyu aktarımına başladı.

Tuz Gölü’ne martta gelen flamingolar haziran ayının ortasına kadar kuluçka dönemini geçiriyorlar. Sonrasında da uçma ergenliğine erişinceye kadar yavrularını burada besliyorlar. Ağustos ayının sonunda da göç ediyorlar.

“Tankerlerle su taşıyoruz”

Flamingoların neslini yaşatmak için her türlü önlemi aldıklarını vurgulayan Bakan Kurum, “Kuraklığın etkisindeki Tuz Gölü’nde bulunan flamingolara tankerlerle su taşıyoruz. Bu hassasiyetimizin devamı olarak kalıcı bir çözüm için yeni bir adım daha attık.

Gölyazı Mahallesi’nden, 4 kilometrelik bir boru hattı döşeyerek kuşların kreş alanına kesintisiz su aktarımına başladık.

“Tek bir yavruyu bile kaybetmemek için…”

Yaptığımız çalışmalarla tüm yolları deniyor, tek bir yavruyu bile kaybetmemek için var gücümüzle çalışıyoruz. İnşallah bu çözümle Tuz Gölü flamingo cenneti olmaya devam edecek.” ifadelerini kullandı.

Bakan Kurum, Tuz Gölü’ndeki flamingo yavrularına can suyu için tankerlerle su taşıyan Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı ve boruların Gölyazı Mahallesi’nden Tuz Gölü’ne ulaşması için destek veren Cihanbeyli Belediye Başkanlığına da çabaları için ayrı ayrı teşekkür etti.

Benzer Haberler